In De LevensTuin staan leven en voeding vanuit de natuur en de verbinding met de natuur centraal. We volgen de natuurlijke cyclus van de seizoenen en stemmen ons voedingspatroon hier op af. Tijdens een ontdekkingstocht naar de vele bijzondere voedende planten die de natuur ons biedt gaat er een wereld voor je open. Dit willen wij graag met je delen.

Na jarenlang diverse ervaringen opgedaan te hebben, bundelen wij nu onze krachten in diverse lessen (kook)workshops waarin we je meenemen naar de wereld van gezonde duurzame voeding. Je kunt uit de aangeboden lesdagen een diverse module (op maat, voor jou) samenstellen. De LevensTuin is onderdeel van het LevensCollege; wij hebben een holistische kijk op het leven waarin je niet alleen leert om dichter bij jezelf te komen en je ziel te voeden maar juist ook om je lijf goed te voeden en je bewust te zijn van de keuzes die je daarin kunt maken. De relatie tussen mens en natuur, de plantaardige voeding en onze verbinding met de Aarde staan daarbij centraal.
 

 

Lesprogramma Voeding & Bewustwording

Ons lesprogramma is een feest voor de zintuigen. De leslocaties nodigen uit om te ruiken, te voelen en te proeven. Je leert welke wilde eetbare planten en kruiden je kunt plukken in de natuur, hoe je meer voeding uit je eigen tuin haalt en hoe je dit kunt vertalen naar een gezonde maaltijd en eetstijl. We nodigen je graag uit om tijdens de lessen een intentie neer te zetten en deze te vertalen naar een concreet doel voor jezelf. Welke voeding heb jij nodig en welke stappen kun jij zetten om jezelf op een gezonde wijze te voeden? Hoe integreer je dat op een duurzame wijze in jouw leven?

We beginnen met de basis van natuurlijke voeding en bewustwording. Vervolgens gaan we in op de voedingswaarde van ons eten en behandelen we voeding als medicijn. We bereiden ons voor op de winter en in het voorjaar kijken we naar planten die als krachtbron voor de mens een goede voorjaarskuur zijn. Een deel van de planten en bloemen zoeken we in het wild tijdens wildplukwandelingen. Ook laten we je zien hoe je zo veel mogelijk de natuur kunt naleven en kopiëren door de Permacultuur principes toe te passen in je huis, tuin en leven.

Naast diverse lessen bieden de docenten ook begeleiding op maat.

 

Cursusaanbod en (kook)workshops 2020

‘Ontwerp je eetbare siertuin – gezonde voeding uit eigen tuin’
Deze driedaagse cursus is gericht op jouw tuin/leefomgeving en hoe jij die kunt ver-eetbaar-en, op duurzame wijze. De eerste dag leer je over de basiselementen van een eetbare tuin die voornamelijk ingericht is met vaste eetbare planten. Naast theorie zie je tijdens een rondleiding over de tuinderij hoe je een eetbare tuin of voedselbos (op kleinere of grotere schaal) kunt opbouwen. Je gaat naar huis met huiswerk en komt de tweede dag terug met de observaties en wensen voor jouw tuin. Aan het eind van de tweede dag zijn de contouren van jouw ontwerp in beeld gebracht en maken we een begin met het beplantingsplan. Welke vaste planten zijn geschikt voor jouw eetbare tuin? Welke planten heb jij nodig om insecten aan te trekken en een duurzaam systeem neer te zetten? Aan het eind van de derde dag ga je naar huis met een basisontwerp en beplantingsplan voor jouw tuin en voldoende handvatten om dit zelf verder uit te werken.
Docent: Valérie van Dijck
Duur: inloop vanaf 9.30 uur met koffie en thee; cursus van 10 tot 16 uur
Bijdrage: € 225,- incl. koffie/thee en plantaardige lunch
Locatie: Permacultuur Tuinderij De Veldhof, Joppe
Data: zaterdag 6 juni, zaterdag 4 juli en zaterdag 12 september 2020

‘Permacultuur in je moestuin’
Speciaal voor iedereen met een moestuin (of de ambitie hiervoor) die op natuurlijke wijze (eenjarige) groente wil telen. Tijdens deze tweedaagse dursus leer je hoe je de Permacultuur principes in je moestuin integreert. Hoe creëer je een (energie)kringloop? Hoe bewerk je de bodem zo min mogelijk? Hoe versterk je het bodemleven? Welke gewassen passen in de moestuin (eenjarig en meerjarig)? Tuinderij De Veldhof is DE leerplek en geeft inspiratie voor jouw moestuin. Valérie neemt je mee door de tuin en laat jou zien welke werkwijze in jouw moestuin toegepast kan worden.
Docent: Valérie van Dijck
Duur: inloop vanaf 9.30 uur met koffie en thee; cursus van 10 tot 16 uur; inclusief plantaardige lunch.
Bijdrage: € 150,- incl. koffie/thee en plantaardige lunch
Locatie: Permacultuur Tuinderij De Veldhof, Joppe
Data: zaterdag 20 juni en zaterdag 3 oktober 2020

 

Informatie en aanmelden

Wil je meer informatie over de lessen? Neem dan contact op met Valérie via 06-49386227 of stuur een mail naar De LevensTuin of naar Het LevensCollege.
Aanmelden voor één of meerdere lesdagen doe je hier.

 

Fotografie: Bella Thewes, Janet Ossebaard, Valérie van Dijck