In De LevensTuin staan leven en voeding vanuit de natuur en de verbinding met de natuur centraal. We volgen de natuurlijke cyclus van de seizoenen en stemmen ons voedingspatroon hier op af. Tijdens een ontdekkingstocht naar de vele bijzondere voedende planten die de natuur ons biedt gaat er een wereld voor je open. Dit willen wij graag met je delen.

Na jarenlang diverse ervaringen opgedaan te hebben, bundelen wij nu onze krachten in een achtdaagse lesmodule waarin we je meenemen naar de wereld van gezonde duurzame voeding. De module Voeding & Bewustwording wordt aangeboden in samenwerking met Het LevensCollege. Binnen het LevensCollege worden prachtige instrumenten aangereikt om dichter bij jezelf te komen en leer je hoe je je ziel kunt voeden. Essentieel is om ook je lijf goed te voeden en je bewust te zijn van de keuzes die je daarin kunt maken. Ook op spiritueel vlak verbinden we ons tijdens deze module met de natuur en de natuurlijke voeding. Wat is de relatie tussen de mens en de natuur? Welke energie geven planten en in welke mate voel je je verbonden met de Aarde?

 

 

Lesmodule Voeding & Bewustwording

Deze voedingsmodule is een feest voor de zintuigen. De leslocaties nodigen uit om te ruiken, te voelen en te proeven. Je leert welke wilde eetbare planten en kruiden je kunt plukken in de natuur, hoe je meer voeding uit je eigen tuin haalt en hoe je dit kunt vertalen naar een gezonde maaltijd en eetstijl. We nodigen je graag uit om tijdens deze module een intentie neer te zetten en deze te vertalen naar een concreet doel voor jezelf. Welke voeding heb jij nodig en welke stappen kun jij zetten om jezelf op een gezonde wijze te voeden? Hoe integreer je dat op een duurzame wijze in jouw leven?

We beginnen met de basis van natuurlijke voeding en bewustwording. Vervolgens gaan we in op de voedingswaarde van ons eten en behandelen we voeding als medicijn. We bereiden ons voor op de winter en in het voorjaar kijken we naar planten die als krachtbron voor de mens een goede voorjaarskuur zijn. Een deel van de planten en bloemen zoeken we in het wild tijdens wildplukwandelingen. Ook laten we je zien hoe je zo veel mogelijk de natuur kunt naleven en kopiëren door de Permacultuur principes toe te passen in je huis, tuin en leven.

Naast diverse lessen bieden de docenten ook begeleiding op maat.

Introductieles ‘Voeding voor lichaam en geest – natuurlijke voeding van grond tot mond’
Deze eendaagse introductieles staat in het teken van natuurlijke voeding, in de Aarde en met respect voor de natuur geteeld. Hoe groeien planten en het voedsel dat wij nuttigen? Hoe doe je dat op een natuurlijke en duurzame wijze? Welke keuzes kun jij maken om jezelf natuurlijker te voeden?

Je leert de basisprincipes voor het natuurlijk voedsel telen kennen en hoe je die kunt vertalen naar jouw tuin en leefomgeving. We verdiepen ons in het bodemleven, kwaliteit van voedsel, energiestromen en kringlopen. Leslocatie is Permacultuur tuinderij De Veldhof in Joppe. De tuinderij is een prachtige plek om je te verbinden met de natuur en je te laten inspireren.

Duur: inloop vanaf 9.30 uur met koffie en thee; cursus van 10 tot 16 uur
Introductieprijs: € 75,- incl. koffie/thee en plantaardige lunch
Locatie: Permacultuur Tuinderij De Veldhof, Joppe
Data: vrijdag 17 mei of zaterdag 15 juni

Tweedaagse ‘Ontwerp je eetbare siertuin – gezonde voeding uit eigen tuin’
Deze tweedaagse cursus is een vervolg op de introductieles ‘natuurvoeding voor lichaam en geest – gezonde voeding van grond tot mond’. De cursus is gericht op jouw tuin/leefomgeving en hoe jij die kunt ver-eetbaar-en, op duurzame wijze. De eerste dag leer je over de basiselementen van een eetbare tuin die voornamelijk ingericht is met vaste eetbare planten. Naast theorie zie je tijdens een rondleiding over de tuinderij hoe je een eetbare tuin of voedselbos (op kleinere of grotere schaal) kunt opbouwen. Je gaat naar huis met huiswerk en komt de tweede dag terug met de observaties en wensen voor jouw tuin. De tweede dag zoomen we in op het beplantingsplan. Welke vaste planten zijn geschikt voor jouw eetbare tuin? Welke planten heb jij nodig om insecten aan te trekken en een duurzaam systeem neer te zetten? Einde dag ga je naar huis met een basisontwerp en beplantingsplan voor jouw tuin en voldoende handvatten om dit zelf verder uit te werken.
Duur: inloop vanaf 9.30 uur met koffie en thee; cursus van 10 tot 16 uur; inclusief plantaardige lunch.
Bijdrage: € 190,- incl. koffie/thee en plantaardige lunch
Kortingsactie: boek vóór 1 mei de introductieles op 17 mei of 15 juni samen met de tweedaagse ‘Ontwerp je eetbare siertuin’ en betaal slechts € 75,- per dag.
Locatie: Permacultuur Tuinderij De Veldhof, Joppe
Data: vrijdag 5 juli en vrijdag 6 september

Eendaagse ‘Permacultuur in je moestuin’
Speciaal voor iedereen met een moestuin (of de ambitie hiervoor) die op natuurlijke wijze (eenjarige) groente wil telen. Tijdens deze eendaagse leer je hoe je de Permacultuur principes in je moestuin integreert. Hoe creëer je een (energie)kringloop? Hoe bewerk je de bodem zo min mogelijk? Hoe versterk je het bodemleven? Welke gewassen passen in de moestuin (eenjarig en meerjarig)? Tuinderij De Veldhof is DE leerplek en geeft inspiratie voor jouw moestuin. Valérie neemt je mee door de tuin en laat jou zien welke werkwijze in jouw moestuin toegepast kan worden.
Duur: inloop vanaf 9.30 uur met koffie en thee; cursus van 10 tot 16 uur; inclusief plantaardige lunch.
Bijdrage: € 95,- incl. koffie/thee en lunch
Kortingsactie: boek vóór 1 mei de introductieles op 17 mei of 15 juni samen met de eendaagse ‘Permacultuur in je moestuin’ en betaal slechts € 75,- per dag.
Locatie: Permacultuur Tuinderij De Veldhof, Joppe
Data: vrijdag 13 september

Deze lessen worden verzorgd door Valérie van Dijck

 

Informatie en aanmelden

Wil je meer informatie over de lessen? Neem dan contact op met Valérie via 06-49386227 of stuur een mail naar De LevensTuin of naar Het LevensCollege.
Aanmelden voor één of meerdere lesdagen doe je hier.

 

Fotografie: Bella Thewes, Janet Ossebaard, Valérie van Dijck