Op eigen wijze dragen wij bij aan gezonde voeding en een gezondere wereld. Graag stellen wij ons aan je voor!

 

Margreeth Bangert

Margreeth heeft na 18 jaar succesvol een eigen bedrijf te runnen in de erfgoedsector en ruim 5 jaar een tuin- en landschapsarchitectenbureau op energetische basis, besloten het werk neer te leggen, over te dragen aan een jongere collega en zich meer te richten op haar passies. Koken is daar één van.

“Al een aantal jaren kook ik voor groepen en individuen; ik heb ook in de professionele keuken gewerkt. Mijn dorst naar kennis en mijn liefde voor de natuur en onze aard als zoogdier hebben mij onder andere gebracht tot een grondig onderzoek naar voeding die passend is voor ‘natuur en mens’ en bovendien lekker en praktisch is. Genoodzaakt door kinderen met een allergie heb ik mij meer dan 25 jaar lang verdiept in de herkomst van allergieën en de talloze diëten die worden voorgeschreven of ‘hip’ zijn onderzocht. Ook heb ik workshops Kinesiologie gevolgd, ervan overtuigd dat wat goed is voor het menselijk lichaam ook door het menselijk lichaam wordt gekend.

De (spirituele) relatie van de mens met de natuur en voeding, de geschiedenis van de menselijke voedingsbronnen en -overtuigingen zijn gebieden die bijzonder interessant zijn. Oude kennis en wijsheid maar zeker ook de honderden wetenschappelijke onderzoeken van de laatste 10 jaar wijzen onomstotelijk uit dat de plantaardige natuur alles biedt wat de mens als soort nodig heeft om te bloeien en vitaal en stralend te leven en oud te worden. Onbewerkte, ongeraffineerde plantaardige voeding waarbij vetarm en zoutarm hoog in het vaandel staan.

We leven in een tijd van een enorme rijkdom aan producten en kennis. Het ligt allemaal voor het opscheppen maar het is helaas nog niet bij iedereen bekend of het wordt niet (h)erkend. Deze rijkdom biedt mogelijkheden maar ook verantwoordelijkheid en wijsheid. Verantwoordelijkheid voor de natuur, met onszelf als onderdeel daarin. Wijsheid ten aanzien van onze spirituele natuur en het bestaan in al haar kleuren, geuren, gevoel en smaken. Laten we heel dichtbij beginnen: bij ons lichaam, ons bord en wellicht ook onze tuin!”

 

 

Valérie van Dijck

Valérie ontwerpt eetbare siertuinen op basis van Permacultuur. Naast twee afgeronde permacultuur opleidingen (Permaculture Design Certificate) heeft Valérie een jaar Natuurvoeding gestudeerd.

“Gezonde tuinen en gezonde voeding, op kleine en op grotere schaal, zijn mijn passie. Niets is zo fijn als groente en fruit uit je eigen tuin plukken: vers, met de seizoenen mee en bovenal onbespoten. Zelfs in een pot op een balkon kun je lekkere groente verbouwen. Een klein gebaar kan een mens al zo gelukkig maken. Ook voor kinderen is het erg leuk om zelf groente en fruit te verbouwen en ook zo belangrijk dat juist de toekomstige generatie meekrijgt dat wij zelf ons voedsel kunnen telen en de keuze kunnen maken om gezond en duurzaam te eten!

In 2015 ben ik begonnen met Permacultuur tuinderij De Veldhof, in de buurt van Deventer. Met deze productietuin van 1,7 hectare in Joppe worden wekelijks en jaarrond een kleine honderd abonnementhouders van verse groenten en fruit voorzien. Op de tuin wordt de éénjarige teelt van diverse soorten groente (sla, pompoen, courgette enz.) gecombineerd met meerjarige teelt (asperges, aardbeien, artisjok, kardoen enz.) en vaste planten zoals appel-, peren- en pruimenbomen, bramen, frambozen en bessen. Door deze veelzijdigheid kun je niet alleen jaarrond vers en lokaal eten maar creëer je ook een natuurlijke balans waarbij alle elementen elkaar ondersteunen en gezond houden en er weinig ruimte is voor ziekten en plagen. Het bodemleven wordt elk jaar rijker en sterker; er is ruimte voor vele soorten insecten en door volledig op plantaardige wijze te werken kan ook de kringloop van energieën steeds meer gesloten worden. Op de tuin wordt zo veel mogelijk de natuur nagebootst; de voeding voor de tuin bestaat volledig uit een natuurlijke bemesting van compost en levende planten die voeding en organische stof toevoegen; er wordt dus niet met dierlijke of kunstmest gewerkt. Dit alles is voor mij niet alleen een fantastische uitdaging maar bovenal een gewaagd statement: volledig lokaal en plantaardig voedsel verbouwen, jaarrond. Het kan!

Naast het telen van groente en fruit onderzoek ik hoe je volwaardig en volledig lokaal plantaardig kunt eten. Vanuit een gezonde bodem en met liefde geteeld naar een heerlijke maaltijd op je bord!”

In haar blog neemt Valérie je mee op een ontdekkingstocht naar een lekker en gevarieerd menu, aangepast op de verschillende seizoenen.

 

Fotografie: Bella Thewes, Janet Ossebaard, Valérie van Dijck